12 TRIKOVA KOJE SVAKI ISKUSAN VOZAČ TREBA ZNATI: I početnike će pretvoriti u profesionalce – Sta ima novo?

12 TRIKOVA KOJE SVAKI ISKUSAN VOZAČ TREBA ZNATI: I početnike će pretvoriti u profesionalce

Savjeti koje bi svi iskusni vozači morali znati.

LAK ZA NOKTE PROTIV OGREBOTINA

ogrebotine

Uzmite lak za nokte koji odgovara boji automoila i stavite ga na ogrebotinu. Kada se osuši, išmirglajte ogrebotinu da biste je učinili glatkijom.

PUCANJE ŠOFERŠAJBE SPRIJEČITE PROVIDNIM LAKOM

providan-lak

Ako vam kamen pogodi šoferšajbnu i napravi duboku pukotinu, ona će vremenom postajati sve veća i veća. Stavite na pukotinu 2 ili 3 sloja providnog laka za nokte. Ovo će zaustaviti njeno dalje širenje.

OKRENITE VOLAN

volan

Ako parkirate automobil po toplom vremenu, za kratko vrijeme volan će se ugrijati toliko da nećete moći da ga držite. Da biste ovo spriječili, okrenite volan za 180 stepeni kada napuštate automobil.

LOVOROV LIST

lovor

Ako ispred sebe imate dug put i brinete se da vam ne pripadne muka, stavite lovorov list ispod jezika. On sadrži specijalne materije koje opuštaju stomak i nervni sistem.

LIMUN PROTIV POSPANOSTI

pospanost

Neki citrusi djeluju kao šolja kafe. Ako se osjećate pospano dok vozite, stavite komadić limuna ispod jezika. Ovo će vas brzo razbuditi, ali ne preporučujemo vam da vozite kada ste umorni, piše Brightside.

TRIK SA TENISKOM LOPTICOM

parking

Ovaj trik je naročito koristan za vozače početnike. Teniska loptica koja visi u garaži može biti znak da je zid blizu. Teniska loptica će vam pomoći da lakše procijenite veličinu automobila, tako da ne vozite dalje nego što je potrebno.

PROVJERITE KVALITET ULJA

ulje

Postoji poseban način da proverite kvalitet ulja u motoru. Zagrejte motor 5 do 10 minuta, pa ga isključite. Podignite haubu i stavite nekoliko kapljica ulja na komadić papira. Pažljivo stavite papir na toplo mjesto i sačekajte oko 2 sata da se ulje osuši. Nakon toga, provjerite rezultat.


• Ako su ivice mrlje glatke, to znači da u ulju nema vode. Ulje je dobrog kvaliteta.
• Ako je centar tamnje ili sive boje, ulje je suviše prljavo. Vrijeme je da ga zamijenite.
• Ako se na papiru vide neki metalni delići, to znali da je neki od unutrašnjih delova automobila oštećen. Koristite ulje lošeg kvaliteta.
• Krug svijetlo sive ili smeđe boje znači da se neki dijelovi ulja ne rastvaraju. Trebalo bi da ga promijenite.


KVALITET BENZINA

bezzin

Stavite kap tečnog gasa na papir bijele boje, puhnite u njega i sačekajte da kapljica ispari. Ako je papir savršeno bijel nakon eksperimenta, koristite gorivo dobrog kvaliteta. Ako je na papiru masna mrlja, to znali da u gasu ima kerozina.

Evo kako da provjerite tečni gas na prisustvo smole:

10

Stavite kap tečnog gasa na čašu i zapalite. Nakon što izgori, provjerite boju kruga. Ako je bele boje, u gasu nema smole. Ako je smeđe boje, ima dovoljno smole koje ozbiljno oštećuje motor.

Evo kako da provjerite da li je u tečni gas dodata voda:


Stavite malo tečnog gasa u providnu teglu i dodajte malo rastvora mangana. Dobro promućkajte i provjerite boju. Ako su se kristali mangana rastvorili i gas je postao ljubičaste ili ružičaste boje, to znači da u njemu ima vode.

IZRAČITE AUTOMOBIL

12

Otvorite vrata i jedan od prednjih prozora. Onda otvorite i zatorite vrata na suprotnoj strani automobila. Ovaj trik pomaže da brzo rashladite auto i da se lako riješite neprijatnih mirisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *