ZABORAVITE NA KREČENJE: Postoji DOMAĆA SMJESA koja efikasno uklanja FLEKE SA ZIDOVA, VAŠA KUĆA ĆE BLISTATI

Krečenje zna da bude skupa investicija i nemoguće ju je priuštiti uvijek kada bi to željeli, ali šta kada se pojavi fleka ili naslage nečistoće postanu isuviše vidljive?

Zapravo postoji način na koji možete da osvježite zidove i povratite im čistoću nakon što se mjesecima na njima taložila prljavština.

Prije nego što krenete u taj proces, važno je da zidove površinski očistite suhim krpama i usisivačem.

krecenje8

Dakle, smjesa koja može da ukloni nečistoće sa zidova pravi se od amonijaka, bijelog sirćeta i malo sode bikarbone. Pomiješajte ove sastojke u nekoj posudi, pa u mješavinu umočite spužvu ili čistu krpu kojom ćete prebrisati zidove pokretima od poda ka plafonu. Zatim preko očišćenog dijela zida pređite krpom umočenom u čistu vodu. Na koncu svega zidove osušite fenom.

Međutim, važno je da prije nego što počnete sa ovim isprobate kako važ zid i kreč reaguju na ovu smjesu. To ćete uraditi tako što ćete na nekom dijelu zida koji se inače ne vidi isprobati domaće sredstvo za čišćenje.

krecenje-sobe

A ako već morate da krečite, ovdje su savjeti koji će vam olakšati posao…

Krečenjem možete potpuno da transformišete unutrašnji prostor, dajući mu sopstveni pečat. Korištenje valjka i četkice je sasvim jednostavno, a ideje su svuda oko vas.

A da se krečenje ne bi pretvorilo u stresnu situaciju, poslušajte savjete iskusnih molera, zasučite rukave i počnite.

Veći uzorak bolji uzorak

Nemojte da očekuje da će uzorak veličine nokta da vam pomogne da zamislite kako će određena boja da izgleda na vašem zidu. Najbolje će biti da koristite veći uzorak koji je bar 0,25 kvadratnih metara.
 
Birajte kvalitet

Da li se isplati da uložite u kvalitetnu boju? Da, naravno. Jeftinija boja dobro izgleda dok je još mokra, ali ne i kada se osuši. Onda morate da pređete još jednu ruku i još jednu… i potrošili ste puno boje. Također, nove boje se brzo suše, neke čak i za 30 minuta, pa za sljedeći premaz ne treba da čekate čitav dan.


 
Koliko vam farbe treba

Prije nego što krenete u kupovinu, metar u ruke. Da biste izračunali koliko vam boje, treba koristite sljedeće formule. Za površinu zidova: pomnožite dužinu i visinu najdužeg zida i sve to pomnožite sa četiri. Udvostručite brojku ako želite da zidove premažete dva puta. Ne zaboravite na plafon. Standardno pravilo je da otprilike četiri litre farbe pokriva 37 kvadrata zida.

Priprema

Za početak podove prekrijte debelim najlonom. Nove boje su postojanije i teško se skidaju ako kapnu na pod ili vrata, zato zaštitite podove na vreme. Prije krečenja morate da očistite zidove, naročito u kuhinji, gdje ima mrlja od masti i hrane. Ako ne očistite fleke, boja neće da se primi dobro. Na prljavijim mestima koristite sredstvo za odmašćivanje.

Zatim sve isperite vodom. Ako na zidovima imate manje pukotine i neravnine, dobro ih išmirglajte. Zatim ta mesta prebrišite ljepljivom krpom, da biste pokupili svu prašinu. Ako nemate lepljivu krpu, obmotajte lepljivu traku oko neke drške i ovim priručnim sredstvom pokupite prašinu. Preporučljivo je da i zidove prebrišete lepljivom ili magičnom krpom ili da ih jednostavno usišete.

krecenje5

Zid bez mrlja

Stara boja, mrlje od dima ili vlage često nakon izvjesnog vremena izbiju na površinu zida, iako ste ga u međuvremenu prefarbali. Zato ne bi bilo loše da zid prije krečenja popršćete specijalnim sprejom protiv mrlja (Da bi boja bolje pokrila površinu, iskusni moleri se služe sljedećim trikom: u bijelu boju dodaju sasvim malo smeđe ili crne. U starim kućama zidovi su rijetko potpuno ravni. Zato je važno da boju nanosite iz različitih pravaca, i to u prvoj fazi vertikalno, a onda pod uglom od 45 stepeni naviše i naniže.

Veličina valjka

Ukoliko krečite veću površinu, idealan je valjak od 35 pa čak i 45 centimetara jer zadržava dosta boje, pa brzo možete da prekrečite veću površinu. Za dio oko vrata i prozora odličan je valjak od 23 centimetra.

Počnite od uglova

Iskusni moleri posao počinju tako što prvo premažu uglove i ivice, a onda premažu zid dok je boja u uglovima još vlažna. Najbolji efekat se postiže udvoje – jedna osoba kreči ivice i uglove, a druga zid.

Izbjegnite grudvice

Nikada nemojte da umočite valjak u boju sve do drške da se boja ne bi cijedila. Ako niste uspjeli da tokom prvog dana završite posao, dobro zatvorite kante, a sutra procijedite boju i nastavite sa krečenjem, u suprotnom na zidovima mogu da se pojave grudvice boje i da upropaste sav vaš trud.

krecenje2

 
Svaki prostor ima svoju boju

Za dobro fizičko i mentalno zdravlje potrebno je da se okružimo i živimo u društvu omiljenih boja, ali nikad onih koje ne volimo. Za svaki prostor koji obavlja određenu funkciju u našim domovima postoji više ili manje prikladna boja.
 
Ulaz – Na primjer, u ulaznim prostorima treba izbjegavati tamne boje, a preferirati tople boje, koje pridonose osećaju intimnosti i dobrodošlice.

Dnevni boravak – Za boravak se preporučuju boje koje podstiču društvenost a da nisu agresivne, na primjer nijanse žute i narandžaste, te zelene s tendencijom na žuto.

Kuhinja – U kuhinji su pogodne žive boje poput vatre: žuta, crvena, narandžasta, dok bijela boja naglašava boju hrane, a može donijeti i svježinu.

Trpezarija – U trpezariji treba izbegavati zelenu koja može dati osjećaj sitosti, dok je odlična žuta koja podržava funkciju jetre ili boja narandže koja podstiče apetit. Crvena djeluje veselo, ali može uzrokovati preveliku brzinu kod jela.

Radna soba – U radnim sobama ne bi trebalo da nedostaje žute komponente, koja podstiče psihičke aktivnosti i poboljšava radne sposobnosti, ali tu možemo kombinovati i zelenu ili tirkiznu.

Spavaća soba – U spavaćoj sobi crvena je uzrok nesanice, dok plavi tonovi smiruju i djeluju opuštajuće.


 
Savjeti za krečenje četkicom i valjkom

 
– Prije početka farbanja obavezno pokvasite četku i valjak. Višak vlage uklonite trljanjem o karton.
– Prvi potez uvijek treba da ide prema gore. U suprotnom, boja će se nakupiti ispod valjka i curiće niz zid.
– Ako želite da napravite dužu pauzu, operite četke i valjke umotajte u plastičnu kesu i ostavite u frižider.
– Stolariju prebrišite mokrom krpom, te ukoliko na nju kapne boja, lakše ćete je oprati.
– Za male prostorije nisu tamni tonovi, jer će vizuelno smanjiti prostor.
– Ako plafon okrečite bijelom, dobijate iluziju visine, a ako ga okrečite u istoj pastelnoj nijansi kao i zidove, dobijate iluziju širine.
– Ako su zidovi ispali previše tamni, spužvom ili krpom preko tamne boje nanesite svijetlije otiske u istom tonu ili jednostavno u ostatak farbe dodajte bijelu od istog proizvođača i prekrečite zid.
– Mokri premaz izgleda drugačije – uglavnom je tamniji od suhog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *