OLAKŠAVAJU DISANJE: Pet domaćih “lijekova” su spas za kašalj

Saznajte koji su to najbolji domaći “lijekovi” za kašalj i respiratorne infekcije i kako se koriste.


Posljednjih par sedmica sve više ljudi se žali na simptome respiratornih infekcija, grlobolju, osjećaj težine u grudima i kašalj koji nikako da se umiri. Donekle, ovo ne iznenađuje budući da je sezona virusa u jeku, a ukoliko vam se simptomi pogoršaju, imate temperaturu i jak bol u grudima, svakako je preporuka da se javite ljekaru.

Kašalj je odbrambeni mehanizam našeg organizma koji čisti disajne puteve od mikroba i čestica koje izazivaju iritaciju. Zapravo, možemo da ga komotno nazovemo i korisnom reakcijom našeg tijela: na kraju krajeva, štiti traheju i bronhije od patogenih infekcija i stranih tijela.

Najčešće ukazuje na prehladu, ali jaki napadi kašlja mogu da budu simptom opasnih procesa u tijelu i ozbiljnih, čak i hroničnih bolesti. Naravno, ako imate kašalj, najbolje je da se obratite ljekaru. Ali, mogu da pomognu i neki narodni “lijekovi”, koje naše bake i prabake koriste od davnina. Osim čajeva, sirupa i biljnih tinktura, postoje i neki manje poznati a koji su nevjerovatno efikasni.


1.Vruće mlijeko – postoje 2 opcije ovog “lijeka”: da se pola čaše pomiješa sa mineralnom vodom ili da se u čašu toplog mlijeka doda kašičica meda.


2.Kompot od smokava s mlijekom – dobro operite voće, stavite u toplo mlijeko u razmjeri 1 suva smokva srednje veličine na 1,5 šolje. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta. Poklopite šerpicu i prekrijte krpom, da se voće dobro potpari. Pijte kompot malim gutljajima.


3.Cimet – 3-5 puta dnevno uzimajte 1 kašiku toplog meda sa 1/4 kašičice cimeta. Smatra se da uz ovaj “lijek” i hronični kašalj nestaje, a čisti se nos i otpušava.


4.Anis – svakih sat vremena uzimajte 30-50 ml čaja od sjemena anisa (15-20 g na 1 litar vode), koji razređuje sluz i olakšava njeno uklanjanje iz organizma.


5.Banane – zrele banane propasirajte kroz sito, pa ustinjenu smjesu stavite u šerpu sa vrelom vodom u razmjeri: 2 banane na 1 šolju vode sa šećerom. Ponovo zagrijte i popijte ovu mješavinu.

Izvor: MONDO