PROPOLIS JE ČUVAR ZDRAVLJA, ALI SAMO AKO JE PRAVI: Evo kako se primjenjuje ovaj pčelinji proizvod

Svaki od pčelinjih proizvoda sadrži na stotine bioaktivnih  komponentni pa tako i propolis. Sastav i jačina propolisa je promjenljiva u zavisnosti od geografskog porijekla, biljnog sveta, doba godine, kaže pulmolog i apiterapeut dr Zorica Plavšić

Propolis je pored meda, još jedan veliki dar pčela za ljudsko zdravlje, smatra se da je propolis prirodni antibiotik, antimikotik, antiseptik, antivirusni proizvod. Sadrži više od 300 različitih jedinjenja, a nemoguće ga je stvoriti u vještačkim uslovima. Propolis je tradicionalni lijek koji se u mnogim dijelovima svijeta primjenjuje i danas za jačanje otpornosti i kao sredstvo za ublažavanje simptoma upale grla, prehlada i bolesti gornjih disajnih puteva.

DA LI JE MOGUĆE RAZLIKOVATI PRAVI OD FALSIFIKOVANOG PROIZVODA?

Dr Plavšić kaže da do sada nisu poznate zabilježene toksične reakcije na propolis. Propolis se najčešće koristi u kombinaciji sa medom. Kod već postojećeg određenog oboljenja propolis se koristi u dozi 20 do 40 kapi, jednom ili dva puta dnevno, dodaje ona.

– Korišćenje pčelinjih proizvoda je bezbjedno, osim u slučaju jake alergije na cvetni polen kada treba početi obazrivo i pratiti eventualnu pojavu alergijske reakcije. Dužina terapije nije ograničena, ali kada dođe do poboljšanja treba smanjivati broj kapi propolisa. Apiterapija će dati pozitivne rezultate samo ako je pčelar bio pošten u odgajanju pčela, prikupljanju pčelinjih proizvoda i njihovom skladištenju do upotrebe. Veliki je procenat falsifikovanih pčelinjih proizvoda na tržištu. Po izgledu ukusu i aromi čak i stručnjaci nisu u mogućnosti da kažu da li se radi o pravom ili falsifikovanom proizvodu. Samo hemijska analiza sastava pčelinjeg proizvoda može da dokaže njegovu ispravnost – objašnjava dr Plavšić.

PROPOLIS JE NEKAD BIO SKUPLJI OD MEDA

Prema nekim saznanjima, u starom Egiptu propolis se zajedno sa medom koristio za balsamovanje tela preminulih faraona. U staroj Grčkoj, Aristotel pripisuje lekovita svojstva svim pčelinjim proizvodima. Stari Rimljani su koristili propolis za pravljenje obloga za rane i prema nekim podacima koji datiraju iz tog vremena, propolis je imao višu cenu od meda. Plinije Veronensis pisao je o pčelama, medu, vosku, polenu, propolisu, pčelinjem otrovu. Zaključio je da „gde su pčele tu je zdravlje“, priča dr Plavšić.

– Propolis ima kompleksan hemijski sastav i sadrži više od 300 različitih jedinjenja. Uglavnom je izgrađen od biljne smole (50 odsto), voska (30 odsto), esencijalnih ulja (10 odsto), polena (5 odsto) i ostalih organskih supstanci (5 odsto). U propolisu se mogu identifikovati i minorne količine vitamina kao što su vitamin B1, B2, B6, C i E, amino kiselina, šećera i flavonoidi, minerali, estri, alkoholi, eterična ulja, polen biljaka. Pored navedenog, propolis sadrži i značajne količine metala kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, cink, mangan i gvožđe – kaže dr Plavšić.

KAKO SE KORISTI PROPOLIS?

Zbog prisustva fenolne kiseline i flavonoida  propolis je poznat po antioksidativnoj i antimikrobnoj aktivnosti.  Prisustvo antioksidanasa, kako objašnjava dr Plavšić, opravdava upotrebu propolisa kao moćnog prirodnog  antioksidansa.

– Pored fenolne kiseline i njen derivat, kofeinska kiselina, kao i derivati flavonoida, kvarcetin i galangin, takođe poseduju ova svojstva.  Svakodnevna upotreba propolisa pomaže organizmu da deluje preventivno, u smislu blokade uslova za nastajanje „podloge“ za razvoj bolesti – navodi dr Plavšić. Doktorka savetuje da svakodnevno, dva puta dnevno, u veliku kašiku, dodamo malu kašičicu meda, pa potom i 10 do 15 kapi propolisa. Ova mešavina meda i propolisa se zadrži u ustima dok se ne natopi pljuvačkom, pa potom proguta.

– Posle toga 10 do 15 minuta ne uzimati hranu ili vodu kako bi se što veća količina aktivnih supstanci resorbovala preko sluzokože usne duplje. Ovo je odlična preventiva za nastanak bakterijskih i virusnih infekcija. Ova kombinacija može da se koristi i u dužem vremenskom periodu, od oktobra do kraja marta, bez pojave neželjenih efekata. Veliki je broj radova u kojima su prikazani rezultati kliničkih studija koje ukazuju na antibakterijsko dejstvo propolisa. Rezultati ukazuju da je propolis aktivniji prema gram-pozitivnim bakterijama, ali ipak pokazuje i inhibitorna svojstva prema nekim gram-negativnim bakterijama – kaže dr Plavšić.