KUPILI SU KUĆU ZA 130.000 EURA, A ONDA… Ono što su pronašli u tegli od džema je nešto nevjerovatno, KADA VIDITE OSTAT ĆETE U ŠOKU

Kada je gradska uprava francuskog grada Moreza, malog industrijskog gradića u dolini Juri, krenula u obnavljanje i opremanje stare zgrade nisu ni sanjali kakvo ih iznenađenje čeka. Naime, radnici su u jednoj od prostorija, u zadnjem delu prašnjave police prvo pronašli tri tegle od džemova s pet zlatnih poluga i više od hiljadu zlatnika. Njihova vrednost kasnije je procenjena na oko 500.000 evra, piše Guardian.

Međutim, ni to nije bio kraj jer su potom naišli i na zaključani sef, koji se nalazio skriven iza kutija, u kojem su pronašli zlatnika u vrijednosti do 150.000 evra.

Gradonačelnik Loren Petit rekao je kako je u trospratnici u centru grada, gdje su pronađeni zlatnici vrijedni 650.000 evra, živjelo četvoro braća i sestara bez djece. Posljednji od njih umro je u svojim 90-im godinama nakon čega je njihov rođak ponudio prodaju zgrade gradskoj upravi za 130.000 evra. Iz uprave Moreza na to su i pristali s obzirom da su već krenuli s realizacijom plana kupovine i obnove starih zgrada, a sve s ciljem kako bi u grad privukli mlade porodice.

– Kuća je bila prepuna predmeta i namještaja. U njoj je živelo nekoliko generacija koje nisu ništa bacile. Sve su zadržavali i živeli su štedljivo. Dogovorili smo se da ćemo kupiti zgradu kakva je bila i postupno sami isprazniti njen sadržaj – rekao je Petit.

S obzirom da je Morez, koji se nalazi u blizini švajcarske granice, nekada bio poznat po proizvodnji satova i naočara, zvaničnici gradske uprave željeli su da provere postoji li među predmetima i neki od istorijskog značaja, prenosi Večernji list.

– Tri tegle pune zlatnih poluga stajale su iza mnogih drugih predmeta na polici. Kada smo ih ugledali bili smo zapanjeni. Niko od nas nikada nije držao takav komad zlata. Zlatne poluge video sam samo na fotografijama i mislio sam da one moraju da budu velike. Međutim, ove što smo pronašle bile su male i težine oko jednoga kilograma. Njihova veličina je poput paklice cigareta, objasnio je Petit prošle godine kada su otkrili ovo veliko iznenađenje.

Tada je najavio i da će se pronađeni novac potrošiti na neki poseban javni projekt.