TITA NI BOMBA NIJE SPRIJEČILA DA GOVORI: Uprkos incidentu Broz je održao govor, a pogledajte kako PRIČA NA ENGLESKOM! (VIDEO)

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1953. godine bio je u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji, a ono što i sad privlači najveći pažnju jeste video-snimak na kom se čuje kako se tad obraćao na engleskom jeziku.

“Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije”, rekao je Tito na obali Temze.

Broz je tad bio prvi predsjednik jedne socijalističke zemlje koji je posjetio Veliku Britaniju. Tito je na ostrvo došao brodom “Galeb”, a dočekao ga je suprug tadašnje britanske kraljice Elizabete II, princ Filip, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Idn.

Broz je tad prvi put napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima pa su mjere obezbjeđenja u Londonu morale da budu ogromne.

Lokacija kuće u kojoj je bio smješten bila je nepoznata, a kroz grad se vozio u blindiranim kolima. Međutim, posjeta ipak nije prošla bez incidenta. Nedaleko od mjesta gde je “Galeb” pristao u luci, eksplodirala je dimna bomba. Ulica je bila prekrivena dimom, ali je Tito sjeo u blindiran automobil i nastavio svoju posjetu.

Mediji u Velikoj Britaniji pisali su tad da su dimnu bombu vjerovatno bacili pripadnici jugoslovenske emigracije koji su na ovaj način željeli da iskažu svoj protest.

Kurir.rs/Mondo