PREDRAG JE OTIŠAO NA PORODILJSKO ODSUSTVO KAKO BI ČUVAO SINA: “Podršku dobijam od žena, muškarci mi se smiju”

Predrag Crvenković je ponosni roditelj u svakom smislu koji sa svojim sinom provodi puno više vremena nego druge tate. On je preuzeo porodiljsko odsustvo svoje supruge kada je njihovo dijete napunilo devet mjeseci i kaže da mu je to najbolja odluka ikada.

Iako po zakonu u našoj zemlji i tate imaju pravo na porodiljsko odsustvo, malo njih se odlučuje na ovakav korak. Predrag je jedan od njih.

– Nije mi bilo teško da preuzmem potpunu brigu o njemu jer već od drugog mjeseca spavao sa mnom po cijelu noć. Bilo mi je olakšano jer sam već dobro znao sve njegove navike. A ako me pitate, teže je raditi nego čuvati dijete. To nije nikakva žrtva! – rekao je ovaj tata u emisiji “150 minuta”.

Njegov sin Vid je puno vezan za njega pa je čak i prvu riječ koju je izgovorio bila upravo “tata”. Iako smo navikli da su majke više uključene u život djeteta, pogotovo prvih godinu dana njegovog života, Predrag je dobro upoznat sa svim navikama svog desetomjesečnog Vida.

– Moj dan zavisi od toga kako on spava noću. Ali već sad mu znam metod pa sam se potpuno navikao. Nama dan počinje doručkom poslije ustajanja, malo se igramo, a on me poslije “ispoštuje” i odspava. Imamo ručak pa šetnja neka dva sata. Poslije toga još jedno spavanje. Uvečer mi je najteže jer on neće baš lako da se uspava, pa imamo tu od 7 do 11 svakakvih situacija, ali imamo nosiljku koja pomaže i snalazimo se – kaže Predrag.

Na pitanje kako reaguje okolina, on objašnjava da je bilo svakakvih reakcija jer – ovo je ipak Balkan.

– Veću podršku sam dobio od žena nego od muškaraca. One su baš oduševljene i pohvale me. Balkan valjda… Kolege i drugari reaguju, neko prihvata iskreno i sa divljnjem, ali većina se šali na moj račun i komentariše: “Pa nećeš valjda to”. Ali zašto ne bih! To je najljepša stvar na svijetu. Pa jednom je mali i odrasta, kad da budem sa njima ako ne sad – kaže ponosni tata.

Inače, podaci Ministarstva za demografiju i brigu o porodici svjedoče da je svega 373 očeva tokom prethodne godine ostvarilo pravo na porodiljsko odsustvo.