NOVI PREDSJEDNIK CRNE GORE, CRNOGORAC I PRAVOSLAVAC: Privržen porodici, BEZ MRLJE U KARIJERI: Evo ko je Jakov Milatović!

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore, sudeći prema preliminarnim rezultatima jučerašnjeg drugog kruga izbora.

Kako sad stvari stoje, Milatović će zabilježiti ubjedljivu pobjedu nad kandidatom Demokratske partije socijalista (DPS), Milom Đukanovićem.

KO JE JAKOV MILATOVIĆ?

Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije.

Oženjen je Milenom i ima troje djece – kćerke Saru i Anu, te sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po vjeroispovijesti pravoslavac.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinoj, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru njemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

AUTOR JE VIŠE STRUČNIH RADOVA I KOAUTOR JE DVIJE KNJIGE.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

On je u predsjedničku trku ušao silom prilika.

Predsjedništvo Pokreta Evropa sad krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsjedničkog kandidata.

Spajić je, kao i Milatović, bivši su ministar, a “Evropa sad” je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobjednik lokalnih izbora 2022, kada je Milatoviću bila namijenjena funkcija gradonačelnika Podgorice.

Međutim, zbog problema oko prebivališta i dvojnog državljanstva Državna izborna komisija (DIK) odbila je Spajićevu kandidaturu za predsjednika Crne Gore, pa se kandidovao Milatović.

Jakov Milatović važi za političara bez mrlje u karijeri.

Za Jakova kažu da je radan i neumoran, posvećen otac kćerki Sare i Ane i sina Davida, brižan suprug, pažljiv sin i brat.

(Kurir.rs)