NA DNU OKEANA PRONAĐENA RUPA IZ KOJE KULJA TEČNOST: Ona će biti izvor MEGAZEMLJOTRESA koji će izazvati UNIŠTENJE?

Zona subdukcije “Cascadia” (CSZ) je ogromna linija raseda koja se proteže od ostrva Vankuver do sjeverne Kalifornije i glavni je krivac mnogih zemljotresa i cunamija u regionu.

U stvari, naučnici vjeruju da će linija rasjeda vjerovatno biti izvor sljedećeg velikog, očekivanog megazemljotresa koji će biti toliko moćan da će izazvati smrt i uništenje kakvo nikada ranije nismo vidjeli.

Dakle, podrazumijeva se da istraživači imaju poseban interes za proučavanje CSZ-a – i možda su otkrili nešto što bi nam moglo dati do znanja šta se dešava sa nevjerovatno moćnom tempiranom bombom.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu otkrili su toplu tečnost koja curi sa dna okeana u blizini zone blizu obale Njuport u Oregonu. Tim sumnja da bi podvodni izvor, nazvan “Pitijina oaza”, mogao biti povezan sa CSZ-om.

“Pitijina oaza pruža rijedak prozor u procese koji djeluju duboko u morskom dnu, a njena hemija sugeriše da ova tečnost dolazi blizu ivice ploče”, rekla je Debora Keli, profesor okeanografije i koautor novog rada.

Tim je otkrio curenje nakon što je uočio oblake mehurića metana nekoliko kilometara ispod površine okeana. Nakon što su poslali podvodni dron da istraži, otkrili su da voda sa drugačijim hemijskim sastavom od okolne morske vode curi u okean iz rupe u zemlji i da to izgleda kao kada voda kulja iz vatrogasnog creva.

“To je nešto što nikada ranije nisam video i koliko znam nije ranije primijećeno”, rekao je koautor istraživanja Ivan Soloman.

Dalja analiza je pokazala da je voda bila 16 stepeni toplija od morske vode koja se nalazila oko nje. Autori sumnjaju da se izvor tečnosti nalazi na otprilike tri milometara ispod okeanskog dna na liniji raseda CSZ gde se temperature kreću oko 300 do 500 stepeni.

Zašto je to velika stvar? Istraživači kažu da bi tečnost mogla da djeluje kao neka vrsta regulatora pritiska između kontinentalne ploče i okeanske ploče. Što je više tečnosti u pukotinama rasjeda, manji je pritisak između dvije ploče dok se sudaraju jedna u drugu.

Dakle, manjak tečnosti znači da postoji veći pritisak između dvije ploče. Ovo može stvoriti veliki stres za region i moglo bi da dođe do oslobađanja veće potencijalne energije koja bi mogla da izazove razorni zemljotres.

“Zona rasjeda megapotiska je kao sto za vazdušni hokej. Ako je pritisak tečnosti visok, to je kao da je vazduh uključen, što znači da ima manje trenja i da dvije ploče mogu da skliznu. Ako je pritisak tečnosti manji, dve ploče će se zaključati. Tada se “stres” može povećati”, objasnio je Solomon.

Autori su napisali da ne znaju da li je Pitijina oaza “jedini izliv te vrste” i sugerišu da bi moglo biti sličnih curenja u tom regionu CSZ. Kao takvi, seizmolozi bi trebalo da uzmu u obzir ove prodore u budućim modelima CSZ.