UČITELJI SU PRIMJETILI DA JE GLADAN, UMRO JE OD SMRZAVANJA! Jeo je mrvice sa poda, a kada bi mu neko dao hranu maćeha bi ga kaznila

Tomas Valva je preminuo od hipotermije (smrzavanja) 17. januara 2020. godine, nakon što je proveo noć na hladnom podu garaže svog oca policajca u Njujorku . Imao je samo osam godina.

Tomasov otac, bivši njujorški policajac Michael Valva i njegova tadašnja vjerenica Angela Polina osuđeni su na doživotni zatvor, odnosno 25 godina zatvora, zbog dječakove smrti .

Nakon razvoda roditelja, Tomas i njegova braća Entoni i Endru su po sudskom nalogu polovinu vremena provodili sa ocem, bivšim njujorškim policajcem Majklom Valvom i njegovom tadašnjom verenicom Angelom Pollinom.

Dječakova majka Justina Zubko-Valva žestoko se borila protiv ove odluke nakon razvoda 2017. godine. Dokumentovala je modrice na telima svoje dece i poslala Odeljenju za zaštitu dece fleš disk sa 320 fajlova sa dokazima zlostavljanja.

Međutim, jezivi obim zlostavljanja koje su Tomas i njegova braća pretrpjeli shvaćen je ozbiljno tek nakon što su Valva i Pollina optuženi za njegovo ubistvo, nakon što su Thomasa zaključali u negrijanu garažu svoje kuće na Long Islandu i pustili ga da se smrzne na smrt .

Pollina je Valviju, koji je te noći bio na dužnosti, poslala snimke Tomasa kako leži na hladnoći i smrzava se, javio je tada lokalni reporter. Kada je hitna pomoć stigla sledećeg jutra, napolju je bilo 19 stepeni i zatekli su Tomasa golog, bez ćebadi i trenirki do kolena. Preminuo je u bolnici od zatajenja organa uzrokovanog hipotermijom.

Valva i Pollina su od tada proglašeni krivima za ubistvo i ugrožavanje djece. Polinina 25-godišnja kazna ove sedmice dolazi skoro četiri mjeseca nakon što je Valva dobio doživotnu kaznu zatvora s mogućnošću uvjetnog otpusta nakon što je odslužio 25 godina.

Tokom Pollinijeve presude, sudija Okružnog suda u Suffolk-u Timothy P. Mazzei imao je nekoliko oštrih riječi.

“Jedino mi je žao, gospođice Polina, što nemaju garažu bez grijanja, dušeka, ćebadi i jastuka”, rekao je.

Evo svega što znamo o užasnom slučaju:

Prema optužnici iz 2020., Patch je prijavio da su Tomas i njegova braća spavali u sobi koja nije imala pristup kupatilu. Garaža se često nazivala “dečjom sobom”. Svaki put kada bi se uprljali, kažnjavani su tako što su morali da spavaju na podu bez ćebadi i jastuka, rekli su tužioci.

Tadašnji pomoćnik okružnog tužioca okruga Suffolk također je rekao da je snimljen snimak Thomasa kako se trese na hladnom podu “moli očima da mu neko pomogne”.

Tekstualne poruke u vreme Thomasove smrti takođe pokazuju da je Pollina navodno poslala video dečaka njegovom ocu pre spavanja i pitala ga da li treba da ga pošalje u školu sledećeg jutra. Valva je navodno odgovorio: “Sranje, to govno Thomas.” On ne ide nigde.”

Dva sata prije poziva hitne pomoći, snimci nadzora su uhvatili Polinu kako poliva Tomasa vodom, navodi Fox .

Kada su bolničari stigli u kuću, pronašli su Thomasovo beživotno tijelo. Nosio je samo trenerku koja mu je bila spuštena ispod koljena. Dok su lekari hitne pomoći pokušavali da mu vrate puls, Valva navodno nije pokazao nikakve emocije. Umro je istog dana u bolnici od otkazivanja organa.

Prema optužnici iz 2020. godine, Pollina je frizirala kosu kada su medicinari stigli u kuću, a u bolnicu su stigli tek 45 minuta kasnije. Kada je Valva bio primoran da kaže kako se osjeća u vezi sa situacijom, navodno je rekao da je prošao kroz stresnije okolnosti. Nakon što je Thomas umro, Valva je navodno pokušao da izbriše snimke zlostavljanja na svom telefonu, ali su vlasti uspjele pronaći dokaze.

Borba majke da zaustavi zlostavljanje ukazala je na borbu sa sudskim sistemom da dobije puno starateljstvo nad svojom djecom. Na snimku koji je Zubko-Valva objavio 2018. godine, jedno od djece govori svojoj majci da će ga “tata ostaviti napolju” i “u dvorištu” ako kažu da vole svoju majku.

Nakon Thomasove smrti, gospođa Zubko-Valva je podnijela tužbu protiv nekoliko radnika CPS-a i istražitelja, školskih službenika, advokata za starateljstvo i sudije Višeg suda okruga Nassau Hope Schwartz Zimmerman. Valva i Pollina se također navode u tužbi. Odjel za ljudske usluge okruga Suffolk podnio je zahtjev za odbacivanje tužbe, ali je sudija u junu odlučio da se dijelovi tužbe mogu nastaviti. Optuženi ništa nisu uradili.

Svjedočeći na okružnom sudu u Suffolku, Thomasovi učitelji su se prisjetili da su dječaku, koji je “bio tako mršav” da je “jeo mrvice sa školskog poda”, davali užinu, nadajući se da Pollina to neće saznati i osvetiti se djetetu.

Direktor škole je tokom suđenja svjedočio i da su djeca često dolazila u školu sa ogrebotinama na licu, crvenim i hladnim obrazima na dodir, umazana izmetom i urinom. Michelle Cagliano, koja je predavala Tomasu u drugom razredu osnovne škole, svjedočila je na Valvinom suđenju prošle godine. Rekla je da je Tomas bio toliko gladan da je odlučila da zapiše svaki put kada zatraži hranu. Često mu je davala grickalice i slala ga u kafeteriju, ali se kasnije suočila s neodobravanjem Pauline, koja je Tomasa navodno nazvala “manipulativnim” i “lažljivcem”.

“Mogla sam osjetiti kosti u njegovom tijelu.”

U procesu protiv Valve svjedočio je i direktor škole Edvard Schneier. I potvrdio je da je Tomas bio “izuzetno mršav” i da su on i njegov stariji brat Entoni, koji je tada imao 10 godina, pohađali školu uprljani urinom i fekalijama.

“Osjećali smo kao tim da ne postižemo rezultate koje smo željeli.” Odlučili smo da preko telefona prijavimo zlostavljanje CPS-u. Međutim, izvještaji su doveli do Valvinih tvrdnji da školski službenici maltretiraju njegovu porodicu.

Nejasno je zašto djeca nakon više prijava nisu odvedena iz Valve, ali je gospođa Zubko-Valva podnijela krivičnu prijavu protiv školskih službenika i CPS-a tvrdeći da su njeni očajnički pozivi u pomoć i patnje njihove djece očigledno ignorisani.

Kurir.rs