PRIPAZITE SE AKO DOBIJETE OVU PORUKU NA MOBITEL, PROVALJENA NOVA MASNA PREVARA, UPOZORAVAJU SE GRAĐANI: Dovoljan je sekund nepažnje i ostajete BEZ NOVCA!

Ovih dana kruži SMS prevara na koju su, nažalost nasjeli mnogi građani jer izgleda kao uobičajena poruka koje dobijamo od kompanija za dostavu paketa. Jedan klik i upisivanje privatnih podataka, ostajete bez novca.

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije potvrdio je koliko je ovo opasno, te da je najbolja zaštita da ne ostavljamo privatnu imejl adresu i brojeve telefona na društvenim mrežama.

Kočović savjetuje i da na računima u koloni “ostale usluge” svakog mjeseca provjeramo taj iznos, jer se tu krije skrivena naplata.

Uz praznične poruke najbližih, ovih dana miješaju se i skupe SMS prevare, gdje dolazi do automatske naplate, poslije koje računi mogu da nam budu znatno uvećani. Ima li zaštite od ovakvih poruka?

Profesor Petar Kočović, stručnjak za telekomunikacije, objašnjava kako možemo da zaustavimo takvu vrstu naplate.

– Kod mnogih poruka piše – ako ne želite da ih primate, pošaljite na četvorocifren broj poruku STOP. Obavezno to treba da uradite – objašnjava Kočović, dodajući da takve poruke na Vajberu možemo da blokiramo.

Govoreći o prevarama preko SMS-a, Kočović kaže da možemo da primijetimo uvećane račune u dijelu “ostale usluge”.

– Ponudiće vam ring-tonove, igrice… Ako ostavljate brojeva telefona i privatne imejl adrese na društvenim mrežama, onda imate problem. Poskidajte sve privatne podatke na internetu – priča Kočović.

Dodaje i da Srbijom kruži SMS prevara, gdje se u poruci kaže da nam je stigla poštanska pošiljka, te da treba da je prihvatimo, objašnjavajući da je i sam bio žrtva prevare 2014. godine kada mu je zbog poruke naplaćeno preko 200 eura.

Upozorava i da roditelji obrate pažnju kada djeca igraju video-igrice preko interneta, jer i tada može da dođe do naplate bez prethodnog obavještenja.

Kurir.rs/RTS