UPOZORENJE SEIZMOLOGA! Razoran zemljotres se očekuje u narednom periodu u OVOM DIJELU SRBIJE

Zemljotres magnitude 5 očekuje se u narednom periodu u centralnoj Srbiji

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je danas da po geološkim i seizmološkim istraživanjima područje centralne Srbije ima povratni period zemljotresa, te se shodno tome očekuje zemljotres u tom području magnitude pet stepeni.

Ona je za Tanjug objasnila da se posljednji zemljotres te jačine desio u Kraljevu 2010. godine i da je moguće da će energija koja je došla iz Turske i Rumunije ubrzati taj proces.

– Seizmolozi u Turskoj su radili istraživanje na isti način kao i svuda u svijetu, s tim što oni to rade malo bolje. Istraživali su aktivne rasjede jer zemljotresi mogu da se dogode samo duž rasjeda a ne u bilo kojoj tački u zemljinoj kori, i definisali su geometriju i veličinu tih rasijeda kao i brzinu kretanja po njima, a magnituda zemljotresa zavisi direktno od veličine takvog rasijeda – rekla je ona.

Prema njenim riječima seizmolozi su poznavali taj konkretan segment rasijeda i izračunali da može da se desi zemljotres te magnitude.

– To je potpuno naučno zasnovano i vjerujem da su u pravu kad kažu da su predvidjeli zemljotres – istakla je ona.

Mladenovićeva je objasnila da kada dođe do potresa najvažnije je da se ne paniči, ne iskače kroz prozor ili trči niz stepenište, već da se sačeka da zemljotres prođe.