PREDIVNE LISNATE KIFLICE NA POSEBAN NAČIN: Isprobajte ovaj recept, vjerujte nećete se pokajati

Da li je moguće da kiflice budu i meke a i hrskave? Jeste, ovaj recept vam daje sve, onu finu hrskavost ispod koje se kriju kiflice mekane kao duša

 

SASTOJCI

ZA TIJESTO:

– 1,5 dl mlijeka
– 1 kom jogurt (180 ml)
– 20 g kvasca
– 1 kašika šećera
– maalo soli
– 1 kom jaje
– 3 kašike ulja
– oko 650 g brašna

ZA PREMAZATI TIJESTO:

– 200 g maslaca ili margarina

ZA FILOVATI:

– po želji slatki ili slani nadjev

ZA PREMAZATI KIFLICE:

– 1 kom žumance

PRIPREMA:

Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe. Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti. Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.

Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto. Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.

Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela. Svaki dio podijeliti na 6 loptica. Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.

Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga. Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova.

Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu. Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu. Peći na 180 C.

Izvor: coolinarika.com