PREŠLA U ISLAM ZBOG MUŽA, RODILA MU 4 DJECE, ON JE SRAMNO OSTAVIO: Životna priča omiljene jordanske princeze ODUŠEVLJAVA

Prije samo nekoliko dana održalo se vjenčanje kakvo arapski svijet ne pamti! Naime, kćerka kraljice Ranije i kralja Abdulaha izgovorila je sudbonosno “da” svom dugogodišnjem partneru Džamilu Aleksandru Termiotisu, vrlo bogatom mladiću iz Njujorka.

screenshot-998

Svadba princeze Iman okupila je sam krem jordanskog društva, ali posebno mesto na ovom svečanom događaju imala je jedna žena – njena baka. Najomiljenija žena u Palati, ali i među članovima kraljevske porodice blistala je od sretna na vjenčanju svoje unuke, posebnom otmenošću i odmerenošću izazivala je oduševljenje prisutnih.

Ko je, zapravo, čuvena princeza Muna?

Pokojni jordanski kralj Husein bio je veliki zavodnik i šarmer, te se ženio četiri puta. Ali, njegova najvoljenija supruga bila je baš Muna al Husein.

Princeza Muna rođena je kao Antoanet Avril Gardiner, u Čelmondistonu, u engleskom Safoku 1941. godine. Budući da je njen otac Volter Gardiner, s kojim je delila nadimak Toni, bio potpukovnik u Vojsci, dosta je kao dijete putovala, pa se školovala u Kuala Lumpuru. Talentovana je za mnoge stvari, a iznenadiće vas činjenica da je postizala sjajne uspjehe u hokeju.

Kako je upoznala kralja Huseina od Jordana?

Kralj Jordan dopustio je da njegova vojska učestvuje u snmanju filma “Lorens od Arabije”, te se ponekad pojavljivao na setu da vidi kako napreduje projekat.

Kako je Toni bila asistentkinja i sekretarica, kontakt između njih dvoje je bio neizbježan. Međutim, postoje priče da su se poznavali i od ranije, jer joj je otac bio jedno vreme vojni konsultant u Jordanu.

Iako je već imao ženu Dinu bint Abdul-Hamid, sa kojom je bio u braku 2 godine, Gardinerova ga je očarala na prvi pogled. Čini se da je odmah znao da će mu postati druga supruga, ali već na samom početku naišli su na veliki problem – nikako mi nije bilo dozvoljeno da odvede pred oltar devojku koja je druge vere.

Prelazak u islam

Zbog velike ljubavi Toni se odrekla hrišćanstva i prešla u islam, postavši princeza Muna. Mada, postoje brojne spekulacije da do promjene vjere nikada nije došlo.

Par se vjenčao u Amanu 25. maja 1961. godine, već naredne su dobili sina Abdulaha, današnjeg kralja Jordana, zatim 1963. sina Fejsala, a potom 1968. blizance Ajšu i Zeina.

Krah ljubavi

Samo tri godine od rođenja blizanaca 1971. njihova ljubav je doživela kraj, te su se u miru razišli. Kralj Husein nije mnogo tugovao, pa je vrlo brzo na skromnoj ceremonji oženio Aliju Tukan. Vjenčanju je prisustvovalo samo dvanaestoro ljudi, a svojoj trećoj supruzi dio dodjelio titulu kraljice, koju nije imala ni jedna prethodna.

screenshot-996

Sa druge strane, posebno poštovanje jordanskog naroda je zadobila je kada je posle razvoda ostala u Amanu, iako je rođena i odrasla u Velikoj Britaniji. Posvetila se porodici i nastavila je da živi kao princeza Muna. Poslije razvoda dobila je starateljstvo nad svom djecom, kao i palatu Human u kojoj je boravila svojevremno. Nemamo često priliku da je vidimo u javnosti, obično se pojavljuje u društvu sina Abdulaga i snaje Ranije na humanitarnim dešavanjima.