“ŠKOLUJEMO GENERACIJU IDIOTA NESPOSOBNIH ZA ŽIVOT”: Zbog čega današnje GENERACIJE imaju bahato ponašanje i ko je krivac

Zbog čega današnje generacije imaju bahato ponašnje i ko je krivac – pitanje je koje se ovih dana povelo u društvu.

Vijest da je učenik jedne beogradske škole poprskao učiteljicu parfemom, uprkos činjenici da je znao da je ona alergična, te da bi posljedice mogle biti tragične, uzdrmala je javnost i pokrenula diskusiju.

Nažalost, ovo nije prvi slučaj nasilja u školi, a gdje su žrtve prosvjetni radnici. Nedavno smo imali slučaj gdje su učenici izmakli stolicu nastavni, ali i niz drugih neslavnih događaja.

Sve više se govori o pravima učenika, a sve manje o pravilima ponašanja i odgovornosti za učinjene postupke. Roditelji kao da zatvaraju oči ne želeći da shvate ozbiljnost situacije i vremena u kojem živimo.

Starije generacije odgajane su na potpunmo drugačiji način, gdje je tolerancija za postupke poput nasilničkog ponašanja prema vršnjcima i nastavnicima bila nulta.

Autoritet koji su nekada prosvetari imali nad učenicima, današnje generacije nikada neće moći da razumiju, krijući se iza jednog od kontraproduktivnijih prava koja su na neki način nastala kao posljedica demokratskog društva.

Ove škakljive teme, a koja se tiče odgoja dece, dotakao se trener i uticajni jutjuber, poznatiji kao Milan Strongman. Naime, on je snimo video u kojem je objasnio zašto su danas mladi ljudi nesposobni za život.

https://www.facebook.com/watch/?v=607622408061700

Pusti sine, mama će. Pusti sine, baka će. Evo tata će završiti za tebe. I polako školujemo generaciju idiota koji su nesposobni za život. Nesposobni su jer su zavučeni u videoigre, žive u virtualnom svetu. Nesposobni su jer su navučeni na društvene mreže, nemaju pravi društveni život, napune 23-24 godine i uopšte ne doživljavaju koncept rada kao nužnost. Oslanjaju se na porodicu i maštaju o velikim parama, maštaju o tome da će s 23 godine naučiti trgovati kriptovalutama, trgovati na berzi i postati miioneri jer su vidjeli tipa koji je na internetu slikao to da je postao milioner – rekao je na početku videa koji je postao viralan.

Potom je nastavio da su to razlozi zbog kojih danas radnu snagu uvozimo iz inostranstva.

– Zato i Srbija i druge zemlje u okruženju uvoze ljude iz Bangladeša, Indije, Vijetnama, Kube. Jer su naša djeca nesposobna da bilo šta sama naprave. Pusti sine, mama će. Nemoj ti, sine, ja ću. Šta ti je rekla učiteljica? Idem ja njoj objasniti. Pišete im domaće zadatke, perete im odjeću, sređujete im sobu… Kako ga naučite tako će funkcionirati. Ako dijete nije išlo u prodavnicu, ako nije išlo samo na more, ako nije ostalo bez kinte pet dana prije kraja ljetovanja pa se mora snaći, pozajmiti, hraniti se siromašnije, neće biti čvršće. Ako vi sve radite za njega, napravićete debila – poručio je roditeljima.

Šta vi mislite, ko je krivac za bahato ponašanje današnjih generacija i da li je sistem vrijednosti znatno poremećen u društvu?