KRISTOFER I JOVANA SU JEDINI AMIŠI U SRBIJI: Čuvaju četrdesetak ovaca i obrađuju 8 hektara zemlje, a koriste i dron

U selu Mali Drenovac kod Aleksinca, živi jedna, za naše društvo, neobična porodica. Misle, izgledaju i oblače se drugačije. Nekima su interesantni, dok mnogi na ovakav život gledaju s predrasudama. Upoznajte Kristofera i Jovanu, jedine Amiše u Srbiji.

Iako se rodio u Americi, Kristofer Petrović je porijeklom iz Srbije, a danas na porodičnom imanju koje je naslijedio od dede sa suprugom Jovanom čuva četrdesetak ovaca i obrađuje osam hektara zemlje.

Kristofer je postao Amiš nakon što je 10 godina proveo živeći u toj zajednici u SAD-u.

Usvojio je njihov način života i sistem vrednosti kojeg se danas pridržavaju on i njegova supruga Jovana, koja je rođena u Srbiji. Njih dvoje žive od zanata, poljoprivrede i stočarstva. Siju kukuruz, djetelinu, pšenicu…

„Čuvam ovce, imam 40 komada, obradio sam 15 hektara. Naša vera je hrišćanstvo, žena ne sme da seče kosu, mora da nosi maramu, ne može da nosi pantalone kao muškarac. Mi nemamo ikone, slavu, mi samo slavimo Boga“, objašnjava Kristofer Petrović za RTS.

Kada je došao u Srbiju, upoznao je Jovanu, koja tada nije znala ništa o takvom načinu života.

„Mislim da je to nekako bilo usađeno od malih nogu. Ja sam oduvek želela da živim u porodici gde ima puno dece, da živim na selu, da imam svoje konje. Venčali smo se pre četiri godine, ali sam ja pet meseci pre toga krenula dublje da razmišljam o svemu tome. Nekako nisam mogla da živim dva života. Trebalo je da se odlučim ili za život na selu ili život u centru Vrnjačke Banje. Pitala sam se da li ću nekada želeti da se vratim. Samo sam presekla“, kaže Jovana Petrović.

Neki je osuđuju, neki ne. Najbitnije je, kažu, biti iskren prema sebi i drugima.

Odlika Amiša je da sami donose odluku da li će ostati u zajednici ili će možda kasnije napustiti zajednicu. Na pitanje kako vide budućnost svoje djece – da li će ih podržati šta god da odluče, Kristofer odgovara:

„Kada deca ima 18 godina, to je kraj. Ja imam 18 godina da ih učim, posle toga je gotovo“.

Nedostaje im zajednica, nekad su, kažu, pomalo usamljeni. Iskušenja će uvijek biti, pa u šali, dodaju, i Amiši su samo ljudi, pa možda i oni negdje griješe.

Iako je Amiš, koristi neke benefite tehnologije.

U svom poslu koristi solarne panele, mobilni telefon, pa čak i dron.