Šiptari dobili 24 h Da preuzmu sever Kosova: Amerikanci uz jedan uslov odobrili novi napad na Srbe

0
303

Pomoćnik državnog sekretara SAD, Ves Mičel, prilikom posete Prištini 12. marta Albancima dao ‘zeleno svetlo’ za zauzimanje severa srpske pokrajine. Jedini uslov je da to završe za najviše 24 sata.

Sjedinjene Američke Države i NATO pakt dali su dozvolu Šiptarima da od Srba i Srbije silom otmu sever Kosova i Metohije, saznaje Informer!

Ves Mičel, pomoćnik državnog sekretara SAD, prilikom posete Prištini 12. marta dao je Albancima “zeleno svetlo” za zauzimanje severa naše pokrajine, prenose odlično obavešteni diplomatski izvori Informera. Jedini uslov koji je Mičel postavio jeste da Šiptari ovu akciju završe za najviše 24 sata! Plan je da se brutalan upad na sever Kosova, u kome bi trebalo da učestvuju pripadnici “Bezbednosnih snaga Kosova” i specijalci policijske jedinice ROSU, dogodi u narednih nekoliko nedelja!

Uvežbavaju se!

Naši izvori tvrde da je Priština već organizovala vežbe

“preuzimanja potpune kontrole administrativne linije između severa Kosova i centralne Srbije”.

– Ove aktivnosti odvijaju se u skladu sa planom privremenih institucija Prištine da se sever Kosova potpuno integriše. U ovim vežbama ne učestvuju pripadnici BSK sa severa pokrajine, što samo podgreva sumnje da Albanci nešto zaista smeraju. Ključno je to da su ove aktivnosti naglo pojačane posle dolaska Vesa Mičela u Prištinu, koji je dao “zeleno svetlo” za navedeni scenario – prenosi Informerov izvor, visokopozicionirani strani obaveštajac, koji je insistirao na anonimnosti.

Vučić: ZSO ne može po kosovskim zakonima – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da je Briselskim sporazumom predviđeno da Zajednica srpskih opština bude formirana po kosovskim zakonima, rekavši da je dogovor bio da zajednica bude formirana nakon izmene propisa. – Ukoliko ZSO treba da bude osnovana po kosovskim zakonima, zbog čega onda nije formirana? Ako se sve radi u skladu sa kosovskim zakonima, zašto smo išli u Brisel? Nigde ne piše da se ZSO formira po aktuelnim kosovskim zakonima – istakao je Vučić.

I dok niko u vrhu države juče nije želeo da komentariše naša saznanja, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje da BSK i kosovska policija mogu samo da vežbaju osvajanje severa.

– Oni vežbaju osvajanje severa Kosova i sprovode simulaciju strategije na video-igricama, sanjajući da će to uraditi i u realnosti, ali teško će im to ići, veoma teško… Protekli događaji, posebno stvari koje su usledile u danu hapšenja Marka Đurića i neposredno posle toga, pokazali su da Srbija nije niti slaba, niti politički nestabilna, kakva je bila u vreme proglašenja nezavisnosti Kosova. Uz to, država ima predsednika koji ne kalkuliše najvećim nacionalnim interesima, a Vučića poštuju na svim stranama sveta, bez obzira na to da li ga vole ili ne – podvlači Dragaš.

Nova ‘Oluja’

Bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević naglašava da Kosovo sa političkim vođstvom koje čine ljudi povezani s organizovanim kriminalom, ratnim

zločinima i terorizmom nije palo sa neba.

– Oni su geopolitički projekat SAD. Tači i Haradinaj ništa neće uraditi bez sugestije Amerikanaca. Cilj Zapada jeste da etnički očisti Kosovo od Srba, kao što je to Hrvatska uradila u RSK. Zato treba da strahujemo od nove ‘Oluje’ na severu Kosova i potpunog progona Srba sa tog prostora – upozorava Galijašević.

Železnjak: Srbija da nabavi radare i raketne sisteme za KiM

Srbija bi, ako želi da osigura mir u svojoj južnoj pokrajini, trebalo da nastavi modernizaciju vojske i nabavi precizne raketne sisteme i radare koji omogućavaju da se daljinski prati situacija na Kosovu!

Ovo za Informer poručuje Sergej Železnjak, funkcioner Putinove stranke “Jedinstvena Rusija”.

– Provokativne izjave iz Prištine o upotrebi oružja i pokušaji da se stvori “vojska Kosova”

jesu potpuno neprihvatljive. Predsednik Vučić drži nepokolebljivu liniju mira, znajući da u svakom trenutku više od 120.000 kosovskih Srba može biti talac sukoba zbog krivice Albanaca. Ali druga strana medalje srpske politike mira treba da bude modernizacija oružanih snaga, opremanje preciznim raketnim sistemom, radarima i drugim oružjem koje omogućava da se daljinski prati situacija na KiM. Za realizaciju takvih odbrambenih zadataka, razvoj rusko-srpske vojne saradnje bio bi odlična baza – ističe Železnjak, dodajući da je za jačanje bezbednosti na Balkanu neophodna zajednička međunarodna podrška teritorijalnom integritetu Srbije i suzbijanje separatizma kosovskih Albanaca.

(BalkansPress / Informer.rs)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here