MESO IZ ZAMRZIVAČA OSTAVITE DA ODSTOJI ILI GA POTOPITE U VODU? Svi smo pogrešno radili, a samo jedan način je PRAVILAN!

Izvlačenja mesa iz zamrzivača i ostavljanje na radnoj površini nije najbolji način da ga odmrznete!

Sveže meso je najbolja opcija, ali nismo uvek u prilici da ga pripremimo. Tada posežemo za onim iz zamrzivača i skoro svi imamo istu metodu – izvadimo ga, ostavimo na radnoj površini ili kuhinjskom stolu i pustimo da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Ipak, da li je ovo zaista najbolji način koji možemo da primenimo?

Kada je sirovo meso u pitanju, važno je da li ga pažljivo koristimo, kako bismo sprečili razvoj bakterija. Kada je ono izloženo sobnoj temperaturi, postaje podložnije njima. Kada je meso smrznuto i na temperaturi nižoj od četiri stepena, bakterije ne mogu da se razmnožavaju. Drugima riječima, na sobnoj temperaturi ne bi trebalo da ostavljate ni meso, a ni druge namirnice duže od dva sata.

Kad ostavite meso da stoji tokom celog dana, ono može da dosegne temperaturu višu od četiri stepena, što uzrokuje rast bakterija. Ovaj način čini da tlo bude plodno za razvoj novih bakterija, ali i omogućava razvoj bakterija koje su već bile na vašem parčetu mesa! Osim toga, nije tajna da mnogi odmrzavaju meso pod toplom ili hladnom vodom. To nije dobra opcija, naročito ako to radite toplom vodom. Površinski sloj mesa se brže odmrzava i pod mlazom tople vode prelazi u proces kuhanja.

Ukoliko već birate takav način, najbolje je da koristite hladnu vodu, ali pod jednim uslovom. Potrebno je da osigurate da voda ne ulazi u direktni kontakt sa mesom i da se voda mijenja svakih pola sata, dok se meso ne odmrzne. Bolja metoda za odmrzavanje mesa je u miktrotalasnoj, ali samo ako korisite funkciju odmrzavanja. Ipak, najbolja metoda je da meso stavite u frižider, ali tada će vam biti potebno i 24 sata kako bi bilo spremno za kuhanje.

(MONDO)